FAQ's

  • Hoe werkt Financial Lease?

    Als ondernemer kun je bij Smart Auto Lease jouw ideale auto vinden en via financial lease verkrijgen. Je kiest de auto, doet een aanvraag, vult jouw gegevens in en binnen 24 uur hoor je wat de mogelijkheden zijn. Na akkoord en een aanbetaling kun je de auto ophalen bij de dealer. Je betaalt vervolgens een vast maandelijks bedrag tot het einde van het contract en wordt meteen eigenaar. Dit biedt ook belastingvoordelen. Met Smart Auto Lease is het regelen van jouw zakelijke auto snel en gemakkelijk!

  • Ben ik de eigenaar van de auto?

    Zodra je het leasecontract tekent, word je de economische eigenaar van de auto. De factuur van de auto staat op jouw naam en het kenteken wordt aan jou toegewezen. Echter, gedurende de looptijd van het contract blijft de financieringsmaatschappij juridisch eigenaar van de auto. Dit betekent dat de auto als onderpand dient voor het leasecontract.

  • Is bij financial lease het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting ook inbegrepen?

    Financial lease is een zeer transparante vorm van leasing. Het omvat echter niet het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting van de auto.

  • Wat is inbegrepen bij de leaseprijs?

    Financial lease is als het ware een financiering voor jouw auto, vergelijkbaar met een hypotheek voor een huis. In de leaseprijs zijn de kosten voor de aanschaf van de auto en de kredietvergoeding (of rente) opgenomen. Alle andere kosten, zoals wegenbelasting, onderhoud en verzekeringen, dien je zelf te regelen. Hierdoor heb je controle over deze kosten en betaal je nooit te veel.

  • Staan de maandelijkse termijnen vast?

    De maandelijkse termijnen van de lease zijn vastgesteld. Echter, als je bijvoorbeeld een goede maand hebt gehad met je onderneming, kun je ervoor kiezen om extra af te lossen. Dit kan in meervouden van één leasetermijn.

  • Wat gebeurt er aan het einde van mijn contract?

    Nadat je de laatste betaling hebt gedaan, inclusief eventuele slottermijn, wordt de auto volledig jouw eigendom. Op dat moment is de financieringsmaatschappij geen juridisch eigenaar meer van de auto.

  • Kan ik de auto privé tenaamstellen?

    Ja, dit is zeker mogelijk! Als je ervoor kiest om samen met iemand anders op de Financial Leaseovereenkomst te tekenen, moet die persoon wel privé meetekenen. Het is belangrijk om te weten dat als je hiervoor kiest, je geen btw kunt terugvorderen.

  • Hoe lang is de looptijd dat je kunt leasen?

    Bij SmartAutoLease.nl wordt de looptijd van de financial leaseovereenkomst bepaald op basis van het bouwjaar van de door jou gekozen auto. Je kunt kiezen voor een looptijd tussen de 12 en 72 maanden. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager het maandelijkse bedrag. Het kan voorkomen dat voor sommige auto's de maximale looptijd slechts 24 maanden is, terwijl het voor andere auto's 72 maanden kan zijn.

  • Welke informatie moet ik beschikbaar stellen?

    Afhankelijk van het onderpand en de aanbetaling kan het variëren welke informatie je moet verstrekken. Om het acceptatieproces te versnellen, is het handig om alvast een overzicht van recente jaarcijfers, een kopie van de uittreksel van de Kamer van Koophandel (KVK) en/of een kopie van de offerte te sturen naar info@smartautolease.nl.

  • Kan ik een proefrit maken?

    Voordat je besluit de auto aan te schaffen, mag je natuurlijk een proefrit maken! Als de auto toch niet aan je verwachtingen voldoet, is dat geen probleem. We helpen je graag bij het vinden van een geschikte auto waar je wel tevreden mee bent.

  • Is de auto alleen bedoeld voor zakelijk gebruik?

    Jij hebt de vrijheid om te bepalen waarvoor je de auto of bedrijfswagen gebruikt. Als je er ook privé mee wilt rijden en dit meer dan 500 kilometer per jaar is, moet je bijtelling betalen.

  • Ik heb een auto gezien die niet op jullie website staat, kan deze bij jullie in de lease?

    Absoluut! Bij ons is het mogelijk om een auto te leasen die niet op onze website staat. Je kunt altijd kosteloos een offerte aanvragen. Zelfs als je al een aanbieding hebt ontvangen van een andere partij, kunnen wij nog steeds een concurrerend voorstel voor je maken.

  • Moet de auto uit jullie aanbod komen?

    Als je een auto hebt gezien die je graag wilt leasen, maar die niet op onze website staat, is dat geen probleem! Gebruik eenvoudigweg de leasecalculator om een vrijblijvend leasevoorstel te ontvangen.

  • Wat zijn de voordelen van financial lease t.o.v. de andere bekende leasevormen?

    Naast financial lease zijn de twee meest bekende leasevormen in Nederland operational lease en shortlease. Het grootste verschil met beide leasevormen is dat je met financial lease direct eigenaar van de auto bent. Hierdoor kom je in aanmerking voor verschillende fiscale voordelen, zoals het direct terugvorderen van de btw van de aanschafwaarde bij de Belastingdienst. Een ander verschil is dat bij shortlease en operational lease vaak een kilometerbeperking geldt, terwijl je bij financial lease vrij bent om zelf te bepalen hoeveel kilometers je rijdt. Bovendien kom je na de leaseperiode niet voor verrassingen te staan, omdat je eigenaar van de auto bent.

  • Kan ik over het maandelijkse leasebedrag ook de btw terugvorderen?

    Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet mogelijk is om maandelijks de btw op te voeren bij financial lease, omdat je bij de aanschaf van de auto het volledige btw-bedrag al hebt teruggevorderd. Daarom kun je niet opnieuw de btw terugvorderen. Dit betekent dat jouw maandelijkse leasebedrag vrij is van btw.

  • Waarom moet ik de btw zelf financieren?

    Bij financial lease wordt de auto direct aan de onderneming gefactureerd, waardoor je de btw bij de eerste aangifte kunt terugvorderen. Je schiet de btw dus zelf voor, net zoals bij andere zakelijke uitgaven. In sommige gevallen is het mogelijk om de bank de btw te laten voorfinancieren; neem hiervoor contact op. Als je liever geen btw betaalt, kun je kiezen voor een marge auto.

  • Kan ik mijn huidige auto inruilen voor de lease?

    Bij het leasen van een nieuwe auto via financial lease heb je de mogelijkheid om jouw huidige auto in te ruilen. De restwaarde van jouw huidige auto kan dan worden gebruikt als aanbetaling voor de nieuwe leaseauto. Ook kun je ervoor kiezen om het aankoopbedrag van de nieuwe auto te verlagen door middel van de inruil. Deze mogelijkheden kun je bespreken met het autobedrijf.

  • Kan ik de financial lease auto na een aantal jaar inruilen en het afgeloste bedrag gebruiken voor een nieuwe auto?

    Je hebt de mogelijkheid om de oude leaseovereenkomst mee te nemen naar een nieuw contract bij het leasen van een nieuwe auto. Het is het beste om hiervoor contact op te nemen met jouw leaseadviseur, zodat een nieuwe berekening gemaakt kan worden voor de financial lease van de nieuwe auto.

  • Kun je leasen zonder aanbetaling?

    Bij het leasen zonder aanbetaling moet je er rekening mee houden dat de btw niet kan worden meegenomen in de lease. Deze btw moet altijd worden aangeboden. Als je kiest voor een marge auto, waarbij de btw al is betaald, kun je echter leasen zonder aanbetaling. Het is echter belangrijk op te merken dat dit niet mogelijk is voor startende ondernemers.

  • Is het mogelijk om een gedeelte van de auto aan te betalen en voor de rest te leasen?

    Je hebt de mogelijkheid om ervoor te kiezen niet het volledige bedrag te financieren bij financial lease en in plaats daarvan een aanbetaling te doen. Je mag zelf bepalen hoe hoog dit bedrag is. Door extra aan te betalen, wordt de maandelijkse leaseprijs ook voordeliger.

  • Ik ben een startende ondernemer, kan ik ook leasen?

    Een groot voordeel van SmartAutoLease.nl is dat wij ook financial lease kunnen regelen voor starters. Dus wij kunnen jou ook een voorstel doen! Wel moet de investering in verhouding staan met jouw (toekomstige) resultaat. En kan er om een aanbetaling gevraagd worden: minimaal 20% van de aanschafprijs ex. btw.

  • Kan ik als particulier gebruik maken van financial lease?

    Helaas kunnen wij als SmartAutoLease.nl jou als particulier niet helpen. Ons product, financial lease, is uitsluitend bedoeld voor de zakelijke markt. Als je binnenkort een onderneming gaat starten of als zzp'er actief bent, helpen we je echter graag!

  • Kan ik ook private leasen bij FinancialLease.nl?

    Bij SmartAutoLease.nl bieden we financieringen uitsluitend aan voor ondernemers, zzp'ers, mkb'ers en freelancers. We bieden geen optie voor private lease, maar als ondernemer mag je de auto wel privé rijden. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de bijtellingsregeling.

  • Ik heb een negatieve BKR-codering, kan ik bij jullie een auto leasen?

    Bij SmartAutoLease.nl bieden we mogelijkheden voor eigenaren van eenmanszaken of VOF's met een lopende achterstandscodering om toch een leasecontract af te sluiten. Het is belangrijk op te merken dat de mogelijkheden in deze gevallen wel beperkt zijn. Je kunt altijd kosteloos een offerte aanvragen. Onze Lease Adviseurs staan klaar om de opties voor jouw onderneming te bekijken en je verder te helpen.

  • Wat is een slottermijn?

    Bij SmartAutoLease.nl bepaal je samen met onze adviseur de hoogte van de slottermijn wanneer je een Financial Lease-overeenkomst afsluit. De slottermijn is het bedrag dat aan het einde van de looptijd nog openstaat. Gedurende de looptijd hoef je over dit bedrag geen aflossing te betalen. Het is belangrijk dat de slottermijn in verhouding staat tot de economische restwaarde van de auto na afloop van het contract. Samen met onze adviseur zorgen we ervoor dat dit goed wordt afgestemd op jouw situatie.

  • Wat is bpm?

    BPM, ofwel Belasting van personenauto's en motorrijwielen, is een belasting die alleen van toepassing is op personenauto's en andere motorrijtuigen. De hoogte van de BPM hangt af van factoren zoals de nieuwprijs, uitstoot en leeftijd van de auto. Het is belangrijk op te merken dat bestelauto's en taxi's vrijgesteld zijn van BPM.

  • Wat is btw?

    De btw op een auto wordt berekend op basis van de nieuwprijs. In de meeste gevallen kan de btw worden teruggevorderd. Echter, wanneer de auto eerder op naam van een particulier heeft gestaan, wordt de auto beschouwd als een marge-auto. In dat geval hoeft er geen btw meer betaald te worden en kan deze ook niet meer worden teruggevorderd.

  • Wat is het verschil tussen btw en bpm?

    Btw, ofwel de Belasting over de Toegevoegde Waarde, wordt op bijna alle goederen en diensten geheven, inclusief auto's. BPM, ofwel de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen, is echter alleen van toepassing op personenauto's en motorrijtuigen.

  • Wat is het verschil tussen een marge en btw-auto?

    Als je op zoek bent naar een occasion, zul je te maken krijgen met twee soorten auto's: auto's met btw en marge-auto's. Bij een auto met btw kan je als ondernemer de btw terugvorderen. Bij een marge-auto is dit niet het geval, omdat de btw al eerder is betaald door bijvoorbeeld een particulier. Hierdoor is een marge-auto vrijgesteld van btw en wordt het beschouwd als een btw-vrije auto.

  • Hoe zit het met de bijtelling?

    Wanneer je een zakelijke auto ook privé gebruikt, ben je verplicht bijtelling te betalen. Voor volledig elektrische auto's geldt een lagere bijtelling, bijvoorbeeld 8% of 12% voor occasions. Voor auto's met een CO2-uitstoot van meer dan 0 gram geldt een bijtelling van 22%. Je kunt meer informatie vinden over bijtelling op onze website.